Ako funguje záažová prikrývka?

|   01.02.2021

Záažová prikrývka je pomôcka, ktorá zlepšuje život deom i dospelým s poruchami sústredenia, autizmu a ďalšími chorobami. Zaažovanie častí tela pôsobí terapeuticky, navodzuje to pocit bezpečia a objatia. Pomáha k uvožneniu, upokojeniu aj zlepšeniu koncentrácie.

Pohoda

 

Ako záažová prikrývka funguje?

Prikrývka váži od 3,5 kg do 11kg (každá váha je určená pre používatežov iného veku) a funguje tak, že vytvára stály jemný tlak, ktorý stimuluje telo k uvolňovaniu hormónu melatonínu a serotonínu. Serotonín je hormón, ktorý navodzuje emočnú vyrovnanos a pohodu. V našom tele sa vyskytuje prirodzene. Správne používanie prikrývky vedie k upokojeniu, relaxácii aj k lepšiemu sústredeniu a udržaniu pozornosti.

Prikrývka

Prikrývky obsahujú polypropylénové guličky, ktoré zaisujú primeranú záaž na telo. Vytvára sa rovnomerný tlak pomocou prešitia prikrývky a zároveň aj k rovnomernému rozmiestneniu záažového materiálu.

 

Komu prikrývka pomáha?

Po zakrytí prikrývkou dochádza k navodeniu pocitu bezpečia. Využívajú ju žudia doma aj v špecializovaných zariadeniach a nemocniciach.

Najčastejšie prikrývky pomáhajú pri liečbe ochorení:

   - autizmus
   - ADHD
   - hyperaktivita
   - pocit úzkosti
   - syndróm CAN (syndróm týraného, ​​zneužívaného a zanedbaného dieaa)
   - fetálny alkoholový syndróm
   - posttraumatická stresová porucha
   - nespavos
   - všeobecné prejavy dráždivosti, nepokoja a nestability

 

Záažová prikrývka nie je určená len na liečbu, alebo zmiernenie príznakov vyššie uvedených ochorení. Upokojujúci efekt má tiež na deti vo veku, kedy objavujú svet a ich predstavivos je viac než živá. Postupne sa začína uplatňova, ako relaxačná pomôcka v materských škôlkach a špeciálnych zariadeniach, kde napomáhajú k uvožneniu vonkajšieho stresu. K tomuto uvožneniu ju používajú aj žudia, ktorí pracujú pod vežkým tlakom.

Diea

 

Ako prikrývku používa?

Prikrývky sú rozdelené podža váhy. Čím je používatež žahší, tým žahšiu potrebuje aj prikrývku. Ciežom záažovej prikrývky je obopnú celé telo. Tak ako objatie medzi dvoma žuďmi netrvá hodiny aj záažová prikrývka sa má používa vždy len chvížu - jedná sa o minúty. Počas tejto doby reaguje mozog na zmeny stavu, ak by prikrývka takto pôsobila dlhodobo, mozog si na ňu zvykne a vytratí sa jej účinok.

Zaažením tela od nôh až po hrudník, dostane mozog nový impulz a uvedomí si, aké má jeho telo hranice - to je vežmi zriedkavé, najmä pre dlhodobo ležiacich pacientov.

Prikrývkou sa nezakrývame od úrovne srdca smerom hore - môže to naopak vyvola paniku a saži dýchanie. Ak pacient sám chce, môže sa prikry až po ramená.

Ak sa použije ažšia prikrývka než je optimálna pre váhovú kategóriu užívateža, tak krátkym pôsobením neublíži. Po zložení prikrývky je dôležité sa opýta používateža, aké má pocity a ako to na neho pôsobilo.

Osoby s vysokou aktivitou zaaženie upokojí a pomôže sa im sústredi a relaxova. Intenzívny podnet, ktorý je zaažením vyvolaný pošle impulz do mozgu, ktorý reaguje upokojením a uvožnením.

Pri práci s demi je možné zakry aj viac detí naraz, napríklad len nohy. Deti to často upokojí, eliminuje sa motorický nepokoj, nervozita alebo mimovožné zášklby, ktoré takto narážajú na odpor.


Upokojenie dieaa


Pomôcku necháme na diea pôsobi určitú dobu a potom ju odstránime. Mozog dostane impulz, upokojí sa. Aj keď pomôcku odstránime, zážitok zostáva. Zážitok môžeme umocni napríklad použítím príjemnej vône - mozog si vytvorí pamäovú stopu, ktorá je hlbšia. Toto upokojenie môže ovplyvňova správanie dieaa aj dlhodobo.

 

Aká je úloha prikrývky?

Záažová prikrývka má za úlohu zmeni stav (upokoji, uvožni, pomôc sa sústredi, da pocit bezpečia, vníma vlastné telo). Po zaažení dochádza k uvožňovaniu hormónu serotonínu, viď. vyššie., to vedie k zvýšeniu celkovej pohody a upokojeniu.

 

Z čoho je prikrývka vyrobená?

Na výrobu sú použité kvalitné, prirodzené materiály. Vnútorný poah je vyrobený zo 100% bavlny, ktorá je zároveň mäkká aj odolná. Vonkajší poah je 50% Lyocell a 50% bavlna pre zabezpečenie čo najvyššej priedušnosti prikrývky. Lyocell je prírodná látka, ktorá zaisuje vzdušnos prikrývky a zabraňuje nepríjemnému zvýšenému poteniu tela.

lyocell

 

Ako vybra vhodnú záažovú prikrývku?

Výber sa odvíja od váhy používateža. Pre jednoduchú orientáciu uvádzame tabužku váhových kategórií.

tabulka

 

Prikrývky sa pomaly začínajú stáva súčasou slovenského trhu. Prvá výroba prebiehala v domácich dielňach a postupne sa rozšírila aj do odbornej výroby. Na i-matrace.sk Vám radi pomôžeme s výberom záažovej prikrývky z odbornej výroby a jej zakúpením.

 

Záažové prikrývky:

 

  • Doprava zadarmo
záažová prikrývka

Zátěžová přikrývka

Záruka na zboží 2 roky
Dodávame do 1-2 týždne

Zdravotné záažová prikrývka pre pocit istoty a celkového upokojenie. ...

od 240€
detail
  • Doprava zadarmo
Záažové prikrývka, váhy 4,5kg

Zátěžová 4,5kg

Záruka na zboží 2 roky
Dodávame do 1-2 týždne

Pre malé deti váhy 16 - 20,5 kg. Prikrývka má 4,5kg a je zdravotná ...

od 249€
detail
  • Doprava zadarmo
Záažové prikrývka, váhy 3,5kg

Zátěžová 3,5kg

Záruka na zboží 2 roky
Dodávame do 1-2 týždne

Pre malé deti váhy 10-16kg. Prikrývka má 3,5 kg a je zdravotná ...

od 240€
detail
  • Doprava zadarmo
Záažové prikrývka, váhy 5,5 kg

Zátěžová 5,5 kg

Záruka na zboží 2 roky
Dodávame do 1-2 týždne

Pre väčšie deti, váhy 20,5 - 32 kg. Prikrývka má 5,5kg a je zdravotná ...

od 259€
detail
  • Doprava zadarmo
Záažové prikrývka 8 kg

Zátěžová 8 kg

Záruka na zboží 2 roky
Dodávame do 1-2 týždne

Pre deti i dospelých váhy 32 - 63,5 kg. Prikrývka má 8 kg a je ...

od 448€
detail
My Vám zavoláme
Zadajte svoje tel. číslo
Š 2007-2024 I-MATRACE.SK
Naše obchody

Navštívte niektorý z našich obchodov. Predajom nábytku sa zaoberáme už viac ako 20-rokov a za tú dobu sme nazbierali veža skúseností. Akcent Nábytek Slovenský výrobca nábytku. Široký sortiment tovaru. Český výrobca matracov. Kompletný sortiment nájdete na našich webových stránkach. Slovenský Katalóg web stránok Najnakup.sk A ako sa tovar dostane až k Vám domov? Prepravu zaistíme a o priebehu prepravy Vás budeme informova. Matrace pre Vás. To sú i-matrace.sk.

Webdesign: studioQe
0