Správna poloha pri spánku

Spánok tvorí viac ako 1/3 nášho života a je vežmi dôležitý. Človek počas noci načerpá novú silu, obnoví organizmus a naberie sily na plnenie povinností nasledujúceho dňa. Kvalita spánku závisí okrem iného aj na polohe, v ktorej spíte.

Medzi najčastejšie definované polohy pri spánku patria: poloha na chrbte, poloha na bruchu, do klbka a na boku.

 

Ovplyvňuje poloha v spánku zdravie a osobnos človeka?

 

Poloha na chrbte s rukami pozdžž telaPoloha na chrbte s rukami pozdĺž tela

Všeobecne sa táto poloha označuje ako jedna z najlepších. Záleží však na tom, či máte pod hlavou vankúš. Ak áno,  neprospieva to  chrbtici ani krku. Ako vybra  správny vankúš sa dozviete tu.

Nevýhodou spania na chrbte je chrápanie, ktoré je častejšie než v iných polohách. Ďalším negatívom pri spaní na chrbte je spánková apnoe, ktorá sa často spája s kardiovaskulárnym ochorením. Prejavuje sa zástavou dychu, sprevádzanou chrápaním a zníženým zásobovaním tela kyslíkom. V prípade ažkostí ihneď vyhžadajte lekára.

Akí  žudia  spia v tejto polohe? Sú zdvorilí  a málokedy vám povedia nie. Majú však  vysoké nároky na seba i na svojich blízkych. Sú skôr tichí, nevyhžadávajú hlučnú spoločnos.

 
Poloha na chrbte s rukami horePoloha na chrbte s rukami hore

Táto poloha sa nazýva tiež hviezdica,  alebo krážovská poloha. Je prospešná predovšetkým na chrbát. Nezáleží, či si rukami pridržiavate vankúš,  alebo ich máte vožne natiahnuté. Spanie na chrbte pomáha predís predčasnej tvorbe vrások. Rovnako ako u predchádzajúcej polohy hrozí chrápanie a spánkové apnoe. Pri spánku s rukami nad hlavou  paže vyvíjajú  tlak na nervy v ramenách a môže sa sta, že ráno vás budú bolie ruky.

Akí žudia spia v tejto polohe? Bývajú vežmi spoločenskí a majú veža priatežov. Nechýba im  sebavedomie, ale zároveň neodmietajú pomoc ostatným. Vežmi radi objavujú a skúšajú nové veci.


Poloha na bruchuPoloha na bruchu

Spánok na bruchu môže do značnej miery zlepšova a zjednodušova trávenie. Toto by  platilo len v prípade, ak by sa dalo dýcha cez vankúš. Človek pri spaní na bruchu obracia hlavu na žavú,  alebo pravú stranu a to môže spôsobi za niekožko rokov vežké bolesti krku.  Chrbtica je totiž  v neprirodzenom uhl.

Akí  žudia  spia v tejto polohe? Sú to často sebeckí, sebavedomí a vežmi komplikovaní žudia. Majú radi svoj ​​vlastný priestor a pohodlie. Kritizujú iných a presadzujú svoj  ​​názor. Bývajú vášniví milenci a nie je s nimi nuda.
 

Poloha do klbkaPoloha do klbka

Označovaná aj ako embryonálna poloha, kedy sa človek stočí na bok, skrčí nohy a kolená pritiahne k sebe. Táto poloha môže by síce pohodlná, ale keďže chrbtica nie je v prirodzenej polohe, môžete sa ráno cíti dolámaný. Najradšej majú túto polohu tehotné ženy a žudia, ktorí majú problémy s chrápaním.

Akí  žudia spia v tejto polohe? Táto poloha o Vás prezradí, že potrebujete niekoho, kto vás bude ochraňova. źudia, ktorí využívajú túto polohu, môžu navonok vystupova sebaisto, vnútri však  bývajú plachí, citlliví a zranitežní. Chvížu im trvá, než niekomu začnú dôverova. Ak sú však už vo vzahu, majú tendenciu by verní a túžia po harmónii.


Poloha na bokuPoloha na boku

Ak zaspávate na boku s rovnými natiahnutými nohami a rukami pozdĺž tela, bude vaša chrbtica spokojná. Táto poloha je pre ňu prirodzená, môže prispie k zníženiu bolesti chrbta a spánkového apnoe. Nevýhodou spania na boku je rýchlejšie starnutie kože a to hlavne kvôli gravitácii, ktorá má vplyv na tvárové vrásky.

Je rozdiel, či spíte na žavom alebo pravom boku. Každá strana pôsobí na spánok a celkové zdravie inak. Všeobecne sa hovorí, že spánok na pravom boku zhoršuje pálenie záhy a reflux (preniknutie obsahu žalúdka do pažeráka), na žavom boku síce reflux obmedzíte, ale škodíte zase vnútorným orgánom (pečeni, pžúcam). Pre tehotné ženy sa spanie na žavom boku odporúča, pretože podporuje krvný obeh  plodu. Viac o spaní v tehotenstve sa dozviete tu.

Akí  žudia  spia v tejto polohe? źudia v tejto polohe sú často vežmi spoločenskí, mávajú sklony podpichova ostatných. Radi sa bavia na cudzí účet a je pre nich ažké udrža si monogamný vzah.


? A v ktorej polohe spíte vy ?


Zdravý spánok zaisuje kvalitný matrac. Ako si vybra ten správny, nájdete v našom článku. V prípade akýchkožvek otázok nás kontaktujte.

My Vám zavoláme
Zadajte svoje tel. číslo
Š 2007-2024 I-MATRACE.SK
Naše obchody

Navštívte niektorý z našich obchodov. Predajom nábytku sa zaoberáme už viac ako 20-rokov a za tú dobu sme nazbierali veža skúseností. Akcent Nábytek Slovenský výrobca nábytku. Široký sortiment tovaru. Český výrobca matracov. Kompletný sortiment nájdete na našich webových stránkach. Slovenský Katalóg web stránok Najnakup.sk A ako sa tovar dostane až k Vám domov? Prepravu zaistíme a o priebehu prepravy Vás budeme informova. Matrace pre Vás. To sú i-matrace.sk.

Webdesign: studioQe
0