Viete, ako sa v zime poriadne vyspa?

Ako sa v zime vyspa, aby sme vstávali do mrazivého rána s chuou a boli plní energie a dobrej nálady?

Začnime s podmienkami prostredia pre kvalitný spánok.

Optimálna teplota pre spánok je 17 - 18 °C. Zdá sa vám to málo? Nezabudnite, že pocitovú teplotu ovplyvňuje aj vlhkos vzduchu. V miestnosti s vežmi nízkou vlhkosou musíte ma o 2-3 °C vyššiu teplotu pre dosiahnutie rovnakej pocitovej teploty, ako v miestnosti s optimálnou vlhkosou 40 - 60%. Vyššia vlhkos sa neodporúča kvôli výskytu plesní a roztočov, ktoré by zdravý spánok určite nepodporili. Ak doma bojujete s nízkou vlhkosou, skúste častejšie vetra, kúpte si rastliny, ktoré zvlhčia vzduch. Ďalšou možnosou je zaobstaranie si zvlhčovača vzduchu.

Ak máte problém s pocitom vlhkosti, alebo chladu v posteli, pozrite sa na Vašu spálňu od základov. Máte pod postežou úložný priestor? Aký máte rošt? Je pevný, latkový, lamelový alebo pružinový? A čo vᚠmatrac? Ako dlho ho máte, nie je preležaný, aký je na ňom poah?Lamelový rošt s prístupom k úložnému priestoru

Ak máte pod postežou úložné priestory a k tomu pevný rošt, odporúča sa ma dobre odvetrávaný matrac. Inak hrozí, že pot a vlhkos prejdú do matraca a pretože sa nebudú ma ako odpari, proces zastaví pevný rošt. Následne sa začnú vytvára plesne a množi roztoče. A dráždenie v hrdle nesignalizuje len príliš nízku vlhkos prostredia, či prechladnutie, ale aj tento problém. Príznakov je samozrejme viac, dôležité je, že to môže dôjs k poškodeniu zdravia. Ako to rieši? Častým vetraním miestnosti, vetraním matracov. Tým, že ich budeme nadvihova, aby pod nimi prúdil vzduch.

Lamelový rošt s prístupom k úložnému priestoru

Uvažujete o tom, ako túto situáciu zmeni?

Postežový rošt chráni Vaše lôžko proti vlhkosti. Odvetráva matrac a tým zabraňuje tvorbe optimálneho prostredia pre roztoče a plesne. Skúste popremýšža o latkovom, alebo lamelovom rošte. Pohodlný prístup k úložnému priestoru umožňujú bočné, alebo výklopné nožné časti. Sú žahšie, než pevné rošty, takže sa vám s nimi bude lepšie manipulova.

Pružinový matrac Petra
Ak ste dospeli k záveru, že vaše matrace by potrebovali zmenu, poobzerajte sa po taštičkových, alebo pružinových matracoch, ktoré sú výborne odvetrávané. Sú preto vhodné aj na pevné rošty. Pružinové matrace ponúkajú zimnú aj letnú úpravu. Spočíva v neocenitežnej vlastnosti matraca v lete teplo odvádza a čiastočne žudské telo chladi a v zime naopak dokonale hria.


Prikrývky a vankúše by sa mali pravidelne vetra. Najlepšie sa zbavíte roztočov práve v zime, keď nízke teploty eliminujú populácie týchto nechcených spolubývajúcich. Poriadne sa pozrite aj na to, či je výplň vankúšov jednotná a nevytvárá chumáče, ktoré vás pri spánku tlačia. Zlý vankúš môže spôsobova bolesti hlavy a krčnej chrbtice. Skúste potom vymeni náplň vankúša. Najlepšie je používanie zdravotných vankúšov, ktoré sú anatomicky tvarované. S náplňou prikrývok je to zložitejšie, pretože sú prešité a nekvalitná náplň by spôsobila nepravidelné vyplnenie prikrývky, preto je potrebné ju vymeni. V ponuke dnes určite nájdete prikrývky z dutého vlákna, ktoré sú vzdušné, žahké, majú dlhú životnos a žahko sa udržujú. Vlna výborne absorbuje vlhkos, hreje a je vhodná pre alergikov. V dnešnom sortimente nechýbajú ani páperové prikrývky, ktoré sú však náročnejšie na údržbu.

To sú optimálne podmienky. Čo však robi, ak jeden z partnerov vyžaduje vyššiu teplotu?Ponuka prikrývok

Než sa začnete sahova každý do inej miestnosti, skúste sa najprv zamera na to, kde je problém. Každý človek je individuálny a  preto má aj iné nároky na spánok. V noci vyžadujú vyššiu teplotu väčšinou muži. Je to dané tým, že ich metabolizmus je vyšší, produkujú viac tepla, viac sa potia, čo v chladnej miestnosti vyvoláva pocit chladu a spôsobuje práve potrebu vyššej teploty v miestnosti. U žien sa väčšinou stretávame so studenými končatinami, čo je spôsobené zlým prekrvením.

Ako s tým bojova?

Ak premýšžate o tom ako dosiahnu pocit väčšieho  tepla, bez toho aby ste zvyšovali teplotu v miestnosti, skúste sa zamera aj na poah vášho matraca. Poah vyrobený z pleteniny, ktorý hreje, je pevný, mäkký, prešitý dutým vláknom, tvorený niekožkými vrstvami, zadržiava teplo, ktoré by v prípade menej kvalitného poahu prenikalo do matraca. Ak máte matrac s tenkým snímatežným poahom, môžete ho jednoducho vymeni. Medzi kvalitné hrejivé poahy patrí napríklad poah Medicott.

Prikrývka by mala by dostatočne dlhá, aby ste sa do nej pohodlne "zababúšili", mala by hria a neprepúša teplo. V dnešnej dobe už neplatí, že čím je prikrývka hrubšia, tým viac hreje. Vďaka zmene zloženia vlákien a technológie platí, že prikrývka by mala by žahká a priedušná.


A teraz je načase ís  si žahnú a vyskúša zmenu
:-)

 

                  

My Vám zavoláme
Zadajte svoje tel. číslo
Š 2007-2024 I-MATRACE.SK
Naše obchody

Navštívte niektorý z našich obchodov. Predajom nábytku sa zaoberáme už viac ako 20-rokov a za tú dobu sme nazbierali veža skúseností. Akcent Nábytek Slovenský výrobca nábytku. Široký sortiment tovaru. Český výrobca matracov. Kompletný sortiment nájdete na našich webových stránkach. Slovenský Katalóg web stránok Najnakup.sk A ako sa tovar dostane až k Vám domov? Prepravu zaistíme a o priebehu prepravy Vás budeme informova. Matrace pre Vás. To sú i-matrace.sk.

Webdesign: studioQe
0